Fűtési rendszerek

az ideális istálló hőmérsékletért

A megfelelő beltéri hőmérséklet jelentősen befolyásolja a sertések egészségét és teljesítményét. A fűtési rendszerek ezért számos éghajlati övezetben elengedhetetlenek. Az általános cél a hőtermelés maximalizálása és a lehető legjobb módon történő átadása a sertéseknek, hogy az energiaköltségek alacsonyak maradjanak.

A Big Dutchman többféle fűtési rendszert kínál a teljes tér vagy a zónák fűtéséhez. A fűtőberendezések gázzal, olajjal vagy melegvízzel működtethetők.

JetMaster

100% hőteljesítménnyel

A JetMaster egy kipróbált és bevált fűtőberendezés, amely évek óta a Big Dutchman termékcsalád része. A JetMaster fűtőkészülékek földgázzal vagy propánnal, valamint fűtőolajjal is üzemeltethetők, és termosztátvezérlésűek. Mivel a lángot meglétét ellenőrzi így a gázellátás azonnal megszakad, ha a fűtőberendezés nem gyullad be, vagy a láng kialszik.

A beépített ventilátor a meleg levegőt tolja, így optimálisan eloszlatja azt az istállóban. Az automatikus vezérlőegység (ACU) tájékoztatást nyújt a fűtőberendezés működési állapotáról.

Főbb előnyei:

 • a termelt hő 100%-ban hasznosul, nincs hőveszteség,
 • nincs szükség kéményre,
 • egyszerű telepítés,
 • jó ár/érték arány.

Gáz radiátorok

a célzott fűtéshez

A gázradiátorok különösen alkalmasak, ha a sertések intenzív hőellátására van szükség egy meghatározott területen és meghatározott ideig. Nagy előny, hogy ezek a gázradiátorok nem igényelnek áramellátást.

 

Konvekciós fűtőtestek

Melegvizes fűtés a fenntarthatóságért.

A melegvizes fűtések továbbra is nagyon népszerűek: nyílt égés nélkül működnek, ami csökkenti a levegő CO2-koncentrációját és javítja a levegő minőségét.

A cél a maximális hőteljesítmény elérése. Ezt egy nagy felületű radiátorral érik el. A fűtőtesteket közvetlenül a légbeömlő nyílások alá kell szerelni, hogy a bejövő levegőt felmelegítsék.

A melegvíz előállítására ideális megoldást jelentenek a megújuló energiaforrások, például a faforgács vagy a szalma kazánok.

 

Delta és Twin csövek

kiválóan alkalmas diffúz szellőzési rendszerhez.

A Delta és Twin csövek különösen alkalmasak perforált légcsatornákhoz és DiffAir mennyezetekhez. Alumíniumból készülnek, és forró vízzel működnek, amelyből viszonylag kis mennyiséget igényelnek.

Jó hővezető képességüknek köszönhetően (180-200 watt/m/hő leadása) állandó hőmérsékletet biztosítanak az istállóban. Ezek a fűtési rendszerek a közép folyosó előfűtésére is használhatóak.

A csövek anodizáltak az ammóniával szembeni jobb védelem érdekében. Viszonylag kis súlyúak, és különböző méretekben szállíthatók, 6 m hosszúságig. A csövek könnyen összeszerelhetők.

Spiraflex csőregiszter

melegvizes fűtés nagy felülettel a nagy hőleadás érdekében.

A Big Dutchman által forgalmazott csőregiszter horganyzott vagy alumínium csövekből készül, porfestéssel. Méterenként 1 m2 lamella felülettel rendelkezik, melyek biztosítják a megfelelő hőáramlást.

A spiraflex fűtés rögzíthető közvetlenül oldalfalra vagy mennyezetre függesztve közvetlenül a légbeejtők alá, így hatékonyan melegítve a beáramló friss levegőt. Az automatikus vezérlés biztosítja a nagyfokú megbízhatóságot.

Főbb előnyei:

 • nagy hőteljesítmény: akár 600W/fm
 • kis helyigény,
 • kis súly alumínium cső esetén,
 • egyszerű, időtakarékos telepítés a speciális csatlakozókkal.

 

HeatMaster

energiatakarékos hőcserélő.

A H sorozatú HeatMaster modellek vagy az épület oldala mentén, a frisslevegő-bemeneti nyílások magasságában függesztve vannak vagy fali konzolokra szerelve. A HeatMaster fűtőkészülékeink fő alkotóelemei egy ventilátor és egy rozsdamentes acél lamellákból álló rendszer.

A fűtőtestek könnyen tisztíthatók magasnyomású mosóval és ellenállnak a korróziónak. A beépített ventilátor széles tartományban szórja a levegőt, így a meleg levegőt ideálisan osztja el az istállóban.

Főbb előnyei:

 • a füstgázok nem jutnak az istálló légterébe,
 • sokféle tüzelőanyag használható,
 • nincs nyílt láng az istállóban.

 

Zóna fűtés

ideális fűtés malacnevelőkben.

A malacok hőigénye magas a választás utáni napokban. Ideális esetben a pihenő helyükön biztosítani kel a 32 °C-os hőmérsékletet. A hagyományos teremfűtés mellett a melegvizes zónafűtés egyre népszerűbb a malacnevelőkben. A zónákat 70-80 cm magasan a rácsos padló fölé rögzített takarólemezzel hozzuk létre. A fedél szükséges méretei a malacok számától és a boksz mélységétől függ.

A takaró elülső részén egy kb. 20 cm-es perem segít a meleglevegő paplan kialakításában. A fűtőrendszer (Twin-cső) közvetlenül a fedél alá kerül beépítésre. Ennek a rendszernek a fő célja a malacok pihenőhelyének a fűtése. A boksz többi részében alacsonyabb lehet a hőmérséklet, ami lehetővé teszi a teljes fűtési költség jelentős csökkentését.