Légbeejtő rendszerek

Optimális frisslevegő-ellátás minden típusú sertés istállóhoz.

A Big Dutchman, termékek széles választékát kínálja a friss levegő optimális biztosításához. Az épület kialakításától és a sertések speciális követelményeitől függően különböző szellőztető rendszerek lehetségesek, beleértve a negatív vagy kiegyenlített nyomású rendszereket, a diffúz frisslevegő-elosztást, a természetes szellőzést, az alagút- vagy CombiTunnel szellőztető rendszereket. Termékválasztékunk a következő lehetőségeket tartalmazza:

 • fali légbeejtők,
 • mennyezeti légbeejtők,
 • DiffAir mennyezetek,
 • légbeejtő kürtők,
 • zsalus légbeömlők alagútszellőztetéshez,
 • függönyrendszerek.

CL 1200 és CL 1911 F légbeejtők

A legszélesebb körben használt légbeejtők!

Jól bevált fali légbeejtőink ütésálló, újrahasznosítható, nem deformálódó és UV-stabilizált műanyagból készülnek. A szigetelt flepnit rozsdamentes acélrugók tartják zárt helyzetben (a B/F típusú beömlőkre nem alkalmazható), így az épületet légmentesen lezárják. A flepni lefelé irányuló húzással nyílik. Ez lehetővé teszi a nagyon pontos szabályozást minden évszakban.

A vezérlőrendszer egyszerre vagy egyenként nyitja a légbeejtőket. A szabadalmaztatott nyitási mechanizmussal (nem alkalmazható a B/F típusú beömlőkre) egyetlen művelettel előre meghatározható, hogy melyik beömlő nyílik ki először és melyik később.

Főbb előnyei:

 • ideális frisslevegő-ellátás negatív nyomású szellőztetéssel,
 • a fejlett vezérlési mechanizmus stabil légsugarakat hoz létre, különösen minimális szellőzés mellett,
 • erős feszítőrugók zárják a szigetelt és nem deformálódó flepnit (alumíniumból készült integrált profil), így az istálló teljesen légmentes,
 • a légbeejtő pontos szabályozása az erős feszítőrugóknak köszönhetően: stabil légáramlás az istálló közepéig, egyenletes hőmérséklet az egész istállóban, miközben a fűtési igény alacsony marad,
 • a kiváló minőségű anyagok használata biztosítja a légbeejtők hosszú élettartamát,
 • nagyon sokoldalú alkalmazás,
 • magasnyomású mosóval tisztítható.

Kiegészítők a fali légbeejtőkhöz
Hasznos, hatékony és néha nélkülözhetetlen

Védőrács a madarak ellen
Ez a rács megakadályozza, hogy a madarak és kisállatok a légbeejtő ablakon keresztül bejussanak az istállóba.

Légterelő
A légterelővel a légáramlás iránya minden épülethez egyedileg beállítható a légterelő és a fal közti szög megváltoztatásával.

Madárvédőráccsal ellátott légbeejtő
Jelentősen csökkenti a turbulenciát, amikor a levegő a nyílásba áramlik, így stabilabb légsugarakat biztosít, még kis nyitottság esetén is.

Légy elleni védelem
A legyek és más rovarok istállóba való bejutásának megakadályozására, ezáltal csökkentve a kórokozók átvitelét a bejövő friss levegőn keresztül, a Big Dutchman a CL 1200-as sorozathoz kínálja a finomszövésű légyhálót.

CL 1540

Légbeejtő mennyezeti beépítéshez

A CL 1540 mennyezeti légbeejtő újrahasznosítható, ütésálló, nem deformálódó és UV-stabilizált műanyagból készül. Lehetőség szerint szigetelt mennyezetbe kell beépíteni. A CL 1540 még 15 fokos mennyezeti dőlés esetén is megbízhatóan záródik. Ezt rozsdamentes acélrugók garantálják, amelyek a szigetelt beömlőszárnyat zárva tartják.

Főbb előnyei:

 • ideális friss levegőellátás a padlásról a negatív nyomású szellőztetéshez,
 • nagyon sokoldalúan használható,
 • a nyitási mechanizmus stabil légsugarakat hoz létre, különösen minimális szellőzés esetén,
 • erős feszítőrugók zárják a szigetelt flepnit, így az istálló teljesen légmentes,
 • a beszívónyílás pontos szabályozása a feszítőrugóknak köszönhetően: stabil légáramlás az istálló közepéig, egyenletes hőmérséklet, miközben a fűtési igény alacsony marad,
 • a kiváló minőségű anyagok használata biztosítja a légbeejtők hosszú élettartamát,
 • a működtetése gyakorlatilag karbantartásmentes,
 • magasnyomású mosóval tisztítható.

 

CombiDiffuse szellőzés

A CombiDiffuse szellőztetés két szellőztető rendszer kombinációja. Alacsony külső hőmérséklet esetén a friss levegő a DiffAir mennyezeten keresztül érkezik. A friss levegő az egész mennyezeten keresztül, nagyon egyenletesen és alacsony sebességgel áramlik be.

Magas külső hőmérséklet esetén a mennyezeti légbeejtőket a 307pro vagy 310pro klímacomputer automatikusan megnyitja. Ennek hatására a levegő sokkal nagyobb sebességgel jut be az istállóba. Az állatok így sokkal jobban érzik magukat a magasabb légsebesség által létrehozott alacsonyabbnak vélt hőmérséklet miatt.

 

DiffAir mennyezet

Friss levegő a teljes mennyezeten keresztül

A DiffAir mennyezet egyszerre szolgál diffúz frisslevegő-ellátó rendszerként és gazdaságos mennyezetszigetelésként. Üvegszálerősítésű műanyag (GRP) trapézlemezekből vagy alumíniumlemezekből áll. Az alumíniumlemezek előnye, hogy nem éghetőek. A DiffAir mennyezetek 2,40-3 m magasságban kerülnek beépítésre.

A szigetelés speciálisan kezelt üveggyapotból áll. Az üveggyapot két légáteresztő réteggel van ellátva, az üveggyapot és a DiffAir-lemez között pedig egy további, nem szőtt szövetréteg található, amely víztaszító hatású.

 

F.A.C. 2 (Légbeejtő kürtő)

Frisslevegő-ellátás a tetőről

Az F.A.C. 2 egy csőrendszerből áll, amely kívül és belül GRP-bevonatú. A cső 30 mm vastag poliuretán szigeteléssel van ellátva. Az F.A.C. 2 könnyen tisztítható, hosszú élettartamú és négyféle átmérőben (650, 730, 820 és 920 mm) kapható.

A kürtő alsó végén lévő frisslevegő-elosztó biztosítja, hogy a bejövő levegő egyenletesen oszlik el az istállóban. Ezáltal még minimális szellőzés mellett is stabil légáramlás jön létre. Az F.A.C. 2 központi vagy egyedi vezérléssel is kapható.

Egyedi vezérlés esetén a CL 175 nyitómotort közvetlenül a kéményre kell felszerelni. Több kémény központi vezérléséhez csak egy nyitómotorra van szükség, kábelek és feszítő rudak használatával.

 

MultiVent 10 M & 17 M és SOB 50

Zsalurendszer nagy felületen történő frisslevegő-ellátáshoz

A MultiVent zsalurendszer nagyon nagy légáramlási sebességgel jellemezhető. Használható alagútszellőztetéshez vagy kiegészítő nyári szellőztetéshez. A légáramlás és a levegő iránya könnyen szabályozható.

Télen a zsaluzat megbízhatóan záródik. A csappantyúk szigeteltek, így a hőmérsékletveszteségek minimálisak. A melegebb régiók számára szigeteletlen változat is rendelkezésre áll.

A MultiVent és a SOB 50 előnye, hogy nagyon rugalmasak. A Big Dutchman nyitómotorok használatával ezek a beömlőnyílások a bejövő levegő mennyiségét nagyon jól szabályozhatóvá teszik.

Míg a motoros meghajtású SOB 50 zárók mindegyikének saját kis működtetője van, a MultiVent bemeneti nyílásokon keresztül belépő levegő mennyiségét egy központi CL 175 vagy EWA nyitómotor vezérli.

 

Függöny

költséghatékony zárórendszer a természetes szellőzéshez.

A cseppfüggönyök használata egyszerű, de nagyon hatékony módszer az istálló természetes légcseréjének szabályozására. EWA nyitómotorunk automatikusan nyitja és zárja a függönyöket.

 

Feltekerhető függöny

tekercselő mechanizmussal ellátott függöny természetes szellőzéshez.

A görgős függönyök jól bevált zárórendszerek. A felhúzási mechanizmusnak köszönhetően a függöny tökéletesen védve van felhúzás közben: nincs hely a rágcsálóknak, a függöny tiszta marad és megnő az élettartama.

Különösen alacsonyabb reggeli hőmérséklet esetén és a huzat elkerülése érdekében a függönyöket mindig felülről lefelé kell nyitni. A hűvösebb friss levegő először felülről jut be az istállóba, anélkül, hogy elérné a sertéseket.

 

Nyitómotorok

bármely frisslevegő ellátó rendszer automatikus nyitására és zárására.

A megbízható frisslevegő-elosztáshoz feltétlenül szükségesek a kiváló minőségű működtetőelemek. Ezek vezérlik a légbeejtők nyílásának mértékét, legyen szó fali vagy mennyezeti légbeejtésről, légbeejtő kürtőről, alagút szellőzés ajtajairól vagy görgős függönyökről.

A Big Dutchman által kínált CL 175 és EWA nyitómotorok tökéletesen megfelelnek az olyan alapvető követelményeknek, mint a funkcionális megbízhatóság és a robusztusság.